Ламінат – популярний та затребуваний споживачами будівельний матеріал, що повсюдно використовується для оформлення житлових та комерційних приміщень. Про його переваги можна говорити довго – якісний, міцний, недорогий, що легко піддається ремонту і не викликає труднощів у укладанні. За ламінатом легко доглядати, він не вимагає циклювання, шліфування та іншої додаткової обробки.

Ламінат – популярний та затребуваний споживачами будівельний матеріал, що повсюдно використовується для оформлення житлових та комерційних приміщень. Про його переваги можна говорити довго – якісний, міцний, недорогий, що легко піддається ремонту і не викликає труднощів у укладанні. За ламінатом легко доглядати, він не вимагає циклювання, шліфування та іншої додаткової обробки.

Текстури ламінату дивують різноманіттям. Найпопулярніший дизайн – «під дерево». Він може імітувати як цінні породи, так і виглядати м'яко, просто та лаконічно. Вибір за клієнтом магазину – купити розкішне покриття за прийнятною ціною або створити інтер'єр з використанням панелей поширеної текстури та забарвлення.

Але деревина – далеко не єдиний варіант оформлення ламінату. Сьогодні у тренді – панелі, що імітують коркукамінь. Красиві мармурові розлучення не відразу будуть розпізнані, як малюнок на ламінаті, а від дощок з текстурою пробкової підлоги віє теплом і затишком.
Кожен декор наділений своєю, неповторною текстурою та структурою. Для створення таких поверхонь виробники застосовують особливі технології, не втрачаючи можливості використовувати інновації та вивести на ринок таке покриття для підлоги, якого ще не бачили покупці.

На першому плані – відчуття


Яка може бути текстура ламінованих панелей для підлоги? Серед найбільш затребуваних варіантів:
 

  • дрібнозернисті та текстурні поверхні, що дозволяють створювати імітацію натурального дерева з відчутними порами та волокнами на ньому;
  • синхронна текстура, за допомогою якої компанії виробляють ламінат, що максимально точно наближений за дизайном до натуральної деревини, що повторює її малюнок;
  • обробка «під олію», яка дає можливість створити матові, м'які поверхні панелей.;
  • рустикальне тиснення, результатом якого є виробництво ламінату, схожого зовні з масивною дошкою;
  •  рельєфна текстура дозволяє відтворити поверхню, властиву керамічній плитці;
  •  вощена поверхня, що імітує вид дощок, багаторазово розкритих воском.

Окрім таких технічних методів обробки сировини для отримання певної текстури ламінату, виробники використовують і більш специфічний підхід для досягнення незвичайних та нестандартних текстур. Наприклад, за допомогою методу обробки «Кантрі» виходить створити матеріал, зовні схожий на оброблену вручну деревину, а технологія старіння дає змогу зобразити на панелях тріщини, смуги, сколи, що надає ще більше натуральності ненатуральної сировини.
 

Така тепла та затишна плитка

Для оформлення кухні, холів, коридорів прийнято використовувати керамічну плитку для підлоги. Погодьтеся, відчувати під ногами холод каменю не дуже приємно. Вихід знайдено – можна придбати систему «тепла підлога» або заощадити та купити ламінат, що зовні та за текстурою імітує плитку або камінь. Таке покриття виглядає стильно, не псує інтер'єр приміщень, а відчуття при зіткненні з ним. найкращі. До того ж, коштує ламінат недорого, монтується легко.    
Настили, що імітують камінь, схожі на прототип не тільки зовні. Виробники під час їх створення застосовують технології, що дозволяють з точністю повторити текстуру матеріалу. Гладка, блискуча плитка, «важкий» граніт, розкішний мармур – Відрізнити панелі, що ламінують, від оригіналу буває нелегко.

Переваг такої імітації багато:
 

  • штучний кахель не ковзає, на відміну від оригіналу;
  •  ламінована підлога тепла, ходити по ньому приємно;
  •  для кухні можна підібрати вологостійкий ламінат;
  •  доглядати підлогове покриття легше, ніж плитка;
  •  укладання ламінату займе набагато менше часу, ніж плитки.

Єдиний мінус такого сучасного виду ламінату – ndash; ціна його дещо вища, ніж вартість варіантів «під дерево». Але й використовувати його можна у великих варіантах приміщень, включаючи кухню, де укладати звичайні панелі не рекомендується. Враховуючи високий рівень навантаження на підлогу в передпокої та кухонному просторі, ламінат з кам'яною текстурою краще вибрати 32-33-го класу міцності.
 

Дерево завжди у тренді


Як би не були популярні покриття, що імітують камінь або плитку, 90% ринку все ж таки залишається відданим ламінату «під дерево». А ось видів дизайнів деревини величезна кількість:
 

  • «Під дуб» – розкішне покриття для підлоги, без видимих стиків, на якому проглядається натуральний малюнок річних кілець дуба. Такий настил представлений у чималій кількості кольорів і виглядає в інтер'єрі дуже дорого.
  •  Буковий дизайн популярний і привертає увагу споживачів незвичайним забарвленням. На поверхні панелей чітко простежуються властиві натуральному буку «промені». Доступні такі панелі в палітрі кольорів від світло-жовтого тону до насиченого червонуватого відтінку.
  •  «Горіх» – один із найпопулярніших дизайнів. Створюється таким чином, щоб готове покриття для підлоги виглядало безшовним. На настилі виражені притаманні деревині вкраплення. Може бути виконаний в асортименті кольорів – від бежевого до коричневого.
  •  Вишневі панелі ламінату приваблюють незвичайним рожевим відтінком. На сіро-рожевому фоні простежується орнамент із коричневих ниток. Імітація такої деревини використовується для оформлення різних приміщень.
  •  Вільха – ідеальний вибір для створення «світлого» інтер'єру.
  •  Венге – має попит у споживачів, які віддають перевагу контрасту в оформленні приміщень. Темна деревина, часом майже чорна, виглядає стильно і нестандартно. Але й уваги до себе та навколишнього оформлення вона потребує чимало.


Кольорова палітра і текстури у поєднанні призводять до приголомшливого ефекту. Іноді ламінат на око не відрізнити від дерева. А платити за такий настил доведеться набагато менше.
 

Класифікація за текстурою


Крім зовнішнього вигляду та текстури поверхні, ламінат відрізняє і такий параметр, як кількість смуг на одній панелі.

 Залежно від дизайну виділяють ламінат:

  • Односмуговий – одна панель такого покриття нагадує дощечку. Її структура рівна, без розподілу на окремі зони, поверхня гладка. При укладанні такий підлога може виглядати безшовним або імітувати масивну дошку.
  •  Двосмуговий. У цьому випадку панель ламінату візуально поділена на дві «дошки». Зовні покриття схоже на великий паркет. Не меншою популярністю користується трисмугова підлога, що ламінує.
  •  Многосмуговий. Візуально – це яскравий, строкатий паркет, складений з багатьох дощечок. І лише при найближчому розгляді підлоги можна побачити, що дизайн у вигляді планок виконаний на панелях ламінату.

Кількість смуг на ламінованих панелях – не єдиний зовнішній параметр, що дозволяє грати з текстурами. При виборі матеріалу звертайте увагу на  товщину дощок