Ваш комфорт - наш пріоритет!
Графік роботи:

Будні: 10:00–18:00

СБ: 11:00–17:00

НД: Вихідний

Додайте товари для порівняння
Додайте товари до списку бажань
Каталог
0
Мій кошик

Паркетна підлога: всі за і проти

Паркет - одне з найдавніших і традиційних покриттів для підлоги. У дерев'яних планках, для спрощення укладання та міцності з'єднання, вирізують пази та шипи.
Термін служби паркету багато в чому визначається завтовшки планки. Збільшення товщини планки дозволяє продовжити термін експлуатації паркету. Більш товстий паркет вибирати слід при укладанні в приміщеннях з підвищеною вологістю - він менше схильний до деформації.

Паркет - одне з найдавніших і традиційних покриттів для підлоги. У дерев'яних планках, для спрощення укладання та міцності з'єднання, вирізують пази та шипи.

Термін служби паркету багато в чому визначається завтовшки планки. Стандартно вона становить 15-16 мм, з яких робочий шар (його ще називають шар зносу) становить близько 8 мм – саме таку товщину можна «зняти» під час циклювання та шліфування. Збільшення товщини планки дозволяє продовжити термін експлуатації паркету, найбільша товщина планки – 22 мм. Більш товстий паркет вибирати слід при укладанні в приміщеннях з підвищеною вологістю - він менше схильний до деформації.

Ширина паркету не впливає на його експлуатаційні характеристики, вона впливає лише на естетичне сприйняття. У середньому вона становить близько 2,5-4 см, але може сягати і 6 см і більше.
 

Паркетна підлога: вибираємо сорт дерева


Головне правило – для виробництва паркету підходять лише тверді сорти дерева. При цьому кожен сорт дерева має свої переваги, так і характерні недоліки, які необхідно враховувати при виборі паркету. 

  • Дуб

Класичний варіант, який поєднує в собі відмінні експлуатаційні характеристики (стійкість до вологи, твердість – 2,9-3,9 за методом Брінелля) з прийнятною ціною та естетичною привабливістю (широкий вибір найрізноманітніших за інтенсивністю відтінків коричневого з красивим малюнком та яскраво вираженою текстурою ). Морений дуб має практично чорну деревину. Щоб дубовий паркет виявив свої найкращі властивості, деревина має бути правильно просушена, найкраще – у природних умовах, прискорене сушіння негативно впливає на характеристики дерева. Ще одна особливість – згодом паркет із дуба стає темнішим.

  • Бук

За своїми властивостями схожий на дуб (твердість 2,7-3,8 за Брінеллем), але вимагає більш ретельного та уважного догляду, особливо він чутливий до перепадів вологості та температури. Популярність букового паркету пов'язана з особливим відтінком деревини - він дуже теплий і м'який, колір рівний, жовтий, іноді зустрічається червонуватий.

  • Клен

Має достатню твердість (2,7 - 3,8), у деяких видів, наприклад, канадського клена, цей показник (по Брінеллю до 4,5) навіть вище, ніж у дуба. Паркет із клена дуже світлий, майже білий, але згодом починає виявлятися жовтизна. Дуже важливо, наскільки правильно висушена деревина, якщо укласти «вологі» кленові дошки, то згодом вони можуть розтріскатися. На тлі кленового паркету дуже вигідно виглядатимуть темні меблі.

  • Береза

За своїми механічними характеристиками деревина подібна до бука, хоча й дещо м'якше (твердість 2,2 - 2,7). Колір - від білуватого відтінку до блідо-коричневого, структура деревини дрібнофактурна, прямо волокниста, без характерних відмінних рис або ознак.

  • Ясень

За своїми параметрами міцності дуже близький до дуба. Деревина має багатошаровий привабливий візерунок жовтувато-білого забарвлення з великою текстурою, але згодом відтінок стає значно темнішим. Ясен дуже стійкий до загнивання, добре сушиться та простий для механічної обробки.


З інших порід слід зазначити:
 

  • граб – міцна та міцна деревина, тьмяно-білого відтінку, з дрібною та рівною структурою, волокна зазвичай розташовані безладно;
  •  вишня - має характерне забарвлення - коричневий з рожевими відтінками;
  •  тик – деревина відрізняється високою стійкістю до вологи завдяки великому вмісту масляних речовин. Такий паркет добре витримує коливання вологи та температури. Колір – медовий, золотисто-коричневий, текстура – ​​насичена, неоднорідна;
  •  олива – дуже щільна та довговічна деревина, дуже стійка до різних паразитів. Колір – широка палітра від жовтого до темно-коричневого, текстура – ​​строката, мармурова;
  •  акація - дуже довговічна, щільна деревина, стійка до гниття. Кольори – від жовтого до коричневого.
  •  Останнім часом все більшу популярність у покупців отримали декоративні сорти деревини, які поєднують хороші експлуатаційні показники та естетичну привабливість:
  •  Бамбук - дуже міцна, довговічна деревина, стійка до вологи (його можна укласти, наприклад, навіть у ванній), невибагливий в обслуговуванні. Але при цьому бамбук не можна відшліфувати як звичайну деревину, для відновлення бамбукового паркету використовується спеціальна технологія, але вона дуже затратна;
  •  венге - Деревина має антибактеріальні властивості, дуже щільна. Текстура - грубувата, колір - від золотисто-коричневого до насиченого темно-коричневого;
  •  амарант – популярна завдяки дуже незвичайному кольору деревини, яка може мати фіолетовий або пурпурово-рожевий відтінок, що широко використовується в художньому паркеті;
  •  Мербау - дуже міцна деревина, стійка до вологи, її використовують для влаштування палуб на яхтах. Відтінки – вся палітра коричневого, від світлого до темного;
  •  іроко відрізняється дуже насиченим жовтим кольором;
  •  кемпас – деревина з дуже яскравим насиченими квітами та відтінками – від золотисто-червоного до темно-жовтогарячого. Дуже чутлива до вологи;
  •  ятоба – інша назва – бразильська вишня, дуже міцна, важка, тверда та вологостійка деревина, кольори – відтінки коричневого від помаранчевого до червоного. Її використовують для укладання у приміщеннях з великою прохідністю людей.

 

Паркетна підлога: аргументи за


Паркет – це насамперед візуальна привабливість, це престижність та показник певного рівня. Гарно укладений паркет додає будь-якому приміщенню елегантності та розкоші, він виглядає дуже дорого і представницько, але при цьому дуже витончено, без зайвої химерності. Сюди варто додати й різні варіанти укладання, окрім традиційної «ялинки» - комбінація різних геометричних форм паркетних дощок та використання деревини різних сортів відкриває велике поле для реалізації сміливих дизайнерських рішень, дозволяючи отримати унікальне за своєю виразністю підлогове покриття. Що можна розцінювати і як особливий вид інвестицій, адже наявність паркету одразу підвищує вартість будинку (квартири, котеджу) під час продажу.

Варто відзначити й інші переваги:
 

  • натуральність та екологічність – власне паркет – це  цілісний масив дерева  без будь-яких добавок. Це повністю природний природний матеріал, але не викликає алергії (при правильно підібраному лаку або олійному просоченні)
  •  міцність – дерево здатне витримувати великі механічні навантаження, як пікові (удари), і статичні. Навіть якщо на паркет поставити важку шафу на тонких ніжках, на ній навіть після довгого часу не буде видно слідів;
  •  довговічність – при правильній експлуатації та своєчасному та якісному догляді, паркет може прослужити не одне десятиліття. Прикладом можуть служити численні замки і палаци, що збереглися, де паркет, як найважливіший елемент інтер'єру, відмінно зберігся 200 і більше років;
  •  досить добрі показники теплоізоляції – дитина може спокійно грати на паркеті;
  •  паркет не накопичує статичну електрику, тому не притягує до себе пилюку.

 

Паркетна підлога: аргументи проти


Якщо оцінювати недоліки паркетної підлоги, тут можна виділити кілька основних моментів. Насамперед - вартість, квадратний метр паркету, особливо з цінних порід дерева, набагато дорожче, ніж інші варіанти покриттів. Крім того, значних витрат вимагатиме і його укладання, починаючи з підготовки основи і закінчуючи шліфуванням та лакуванням.

Але найголовніша проблема – це правильний догляд та підтримання необхідних умов експлуатації. І хоча є сорти дерева, які малочутливі до перепадів вологості та температури, здебільшого паркет вимагає дотримання певних кліматичних параметрів. Щоб досягти їх дотримання, а також якщо в кімнаті багато дерев'яних меблів, доведеться купити зволожувач повітря.

Необхідно попередити пряме влучення рідини на паркет, у разі затоплення кімнати паркет відновити практично неможливо. Крім того, слід оберігати паркет від інтенсивного сонячного випромінювання.
Лакування паркету легко подряпати, тому паркет доведеться періодично відновлювати (реставрувати) - це досить тривалий, трудомісткий і витратний процес. Ще один істотний недолік - паркет дуже галасливий, він практично не поглинає звук, особливо якщо пересуватися по ньому на підборах.
 

Паркетна підлога: варіативність стилю


Довгий час паркетна підлога вважалася невід'ємним елементом класичних стилів – вікторіанського, бароко, рококо, натуральне дерево відмінно поєднується з дерев'яними меблями та додає інтер'єру елегантності та стриманого шику. Втім, і сучасні дизайнери активно використовують паркет в інтер'єрах, витриманих у різних стилях:
 

  • ар-деко – паркет робить інтер'єр цікавим і дорогим, дозволить підкреслити індивідуальність приміщення. Дошка може бути практично будь-яких відтінків, але оптимально підходять темні насичені тони, які відразу наголошують на підлоговому покритті;
  •  хай-тек – паркет дозволяє трохи пом'якшити жорсткість та безкомпромісність сучасного інтер'єру. В цьому випадку дуже важливо правильно підібрати відтінок - підійде дошка тільки світлих відтінків, що має слабо виражений дерев'яний малюнок (ясен або бук), з матовим покриттям;
  •  скандинавський стиль – дерев'яна підлога є обов'язковою складовою таких інтер'єрів. Використовують дошку тільки світлих відтінків (вибілені або природні відтінки дуба, ясеня чи бука) – з одного боку, в умовах полярної ночі світлі відтінки додають кімнаті освітленості, з іншого – створюють затишок та приємну безтурботність у приміщенні;
  •  Етно-стиль - активне застосування знайшов сучасний паркет, виготовлений з екзотичних порід деревини, переважно - це дошка дуже насичених темних відтінків. При цьому бажано дотримуватись «географічної відповідності» - для інтер'єру, витриманого в африканському стилі, підбирати породи дерев, що ростуть в Африці. Для східного стилю – в азіатському регіоні;
  •  англійський стиль – стримані природні тони горіха чи дуба, дуже часто у таких інтер'єрах використовується модульний паркет.


Ще кілька порад, як правильно використовувати паркет в інтер'єрі:
 

  • паркет підійде для спальні або вітальні, але не для кухні, коридору або передпокою;
  •  у кімнатах з невисокими стелями оптимально укладати паркет світлих відтінків з глянцевим покриттям – це дозволить візуально дещо «підняти» стелю. Крім того, при дефіциті світла (наприклад, якщо вікна кімнати орієнтовані північ) світлі тони дозволяють додати кімнаті освітленості;
  •  поєднання світлої підлоги та світлих стін дозволяє зорово розширити приміщення, крім того, це значно спрощує вибір меблів та інших предметів інтер'єру. На такому фоні меблі насичених кольорів виглядатимуть особливо виграшно;
  •  підлогове покриття має бути на кілька тонів світлішим за міжкімнатні двері;
  •  не рекомендується укладати паркет світлих тонів у кімнатах з високою прохідністю, наприклад передпокою. Абразивні частинки (пісок, земля), що заносяться з вулиці, можуть пошкодити лакове покриття, тому краще використовувати дошку з масляним просоченням. Крім того, на світлому фоні бруд надто кидатиметься у вічі.
Поділитися
Telegram
Viber
Поділитися
Поділитися
Новий коментар
Увійти за допомогою
Надіслати
Вгору

Шановні відвідувачі!

У зв'язку з нестабільним курсом валют ціни можуть відрізнятись від діючих!
Будь ласка, уточнюйте ціни та наявність у наших менеджерів!