Отже, вибір будматеріалів зроблено, ремонт завершено і новий інтер'єр радує погляд. У більшості випадків при пошуку покриття для підлоги власники воліють купити недорогий і якісний ламінат. Природне бажання – зберегти красу та ідеальний вид настилу вимагає негайного вивчення питання – як правильно доглядати за ламінатом.

 Отже, вибір будматеріалів зроблено, ремонт завершено і новий інтер'єр радує погляд. У більшості випадків при пошуку покриття для підлоги власники вважають за краще купити недорогий і, при цьому якісний . Природне бажання – зберегти красу та ідеальний вид настилу вимагає негайного вивчення питання – як правильно доглядати за ламінатом.

Існує поширений міф, який каже, що ламіновані панелі бояться води і мити їх в жодному разі не можна. Варто знати, що такий підхід до догляду за покриттям є помилковим. мити водою ламінат можна з огляду на його особливості. Звичайно, про використання великого об'єму рідини не йдеться, але звичайне вологе прибирання підлоговим панелям не нашкодить.

Неправильний догляд за ламінатом може стати причиною виникнення неприємних проблем. скрипу мостин, їх здуття, передчасного зношування. Уникнути неприємностей допоможе:

  • щоденне прибирання забруднень з підлоги;
  •  вологе прибирання 2–3 рази на тиждень;
  •  своєчасне видалення плям.

Для того щоб зрозуміти, який догляд допустимо у випадку з ламінатом, а чого робити не можна за жодних обставин, вивчимо особливості структури панелей.
 

Шарів багато – догляд один

Ламінат &ndash ; багатошаровий матеріал. Верхня захисна плівка захищає покриття від механічних пошкоджень. Наступний за нею шар служить у декоративних цілях, забезпечуючи той чи інший дизайн настилу. Центральна частина панелей – HDF дошки. Під нею – основа, що представляє собою пластик або паперові листи, забезпечені смолянистим просоченням. Весь цей «шаровий пиріг» може бути різної товщини (залежить від класу та якості ламінату), по-різному монтуватися.

Але захистом панелей, у будь-якому випадку, служить саме верхня плівка, завдяки якій на настилі не залишаються подряпини, сліди від кігтів домашніх тварин, підборів, меблів. І саме про цю плівку необхідно подбати при збиранні.

Чи можна мити ламінат

Відповідь на це питання однозначно буде позитивною. Але миття миття різниця. Так, спеціальний вологостійкий ламінат  інших приміщеннях із високою вологістю. І мити його можна без страху пошкодити покриття. Якщо панелі не відносяться до категорії Aqua Resist, використання води слід обмежити – мити напіввологою тканиною або спеціальними швабрами-ледарями, добре віджавши їх перед цим.
 

Як попередити пошкодження ламінату

Ламінат не можна назвати надміцним покриттям. На ньому можуть залишитися подряпини та потертості, колір може потьмяніти. Щоб уникнути пошкоджень, попередьте можливість появи у приміщенні таких забруднень, як пісок та інші абразивні частинки. Для цього рекомендуємо розмістити в передпокої килимок, на якому затримуватиметься бруд з вулиці.

Як видалити плями на ламінаті

На ламінаті, як і будь-якому іншому покритті для підлоги, можуть з'явитися плями від пролитих напоїв, бруду, харчових продуктів, косметики, фломастерів або фарб. Кожен із типів забруднень вимагає використання очищувачів певної групи. Сліди від маркерів, губної помади, лаку для нігтів та іншої «хімії» видаляють за допомогою ацетону або будь-якого іншого побутового розчинника. Відразу після усунення неприємності скористайтеся змоченою у воді тканиною та очистіть зону.

Якщо на підлозі виявлено засохлу жуйку або краплі застиглого воску – приберіть їх, скориставшись скребком. Після видалення забруднення замажте подряпини (якщо вони є) спеціальним олівцем для ламінату, підібравши його в тон.

Сліди від жиру видаляються миючими засобами з нейтральним РН. Плями крові можна прибрати нейлоновою тканиною. Сліди від алкоголю змиваються теплою мильною водою. Видалити сліди у вигляді смуг на підлозі від взуття допоможе звичайна гумка. Інший варіант для боротьби з цією проблемою – м'яка фланель та крапля оливкової олії.
 

Чим мити ламінат

Для регулярного догляду за ламінатом використовуйте пилосос. Він допоможе позбавитися абразивних забруднень, дбайливо збере пісок, пил, шерсть. Не варто чистити ламінат миючим пилососом – він залишає за собою надто багато води. Краще скористатися звичайною, змоченою злегка, ганчіркою з мікрофібри.

Для ретельного очищення настилу можна застосовувати спеціальні засоби. , розроблені для догляду за ламінатом. Їх нескладно купити в магазинах із побутовою хімією або будматеріалами. Для миття ламінату можна використовувати звичайний кухонний оцет. Розведений у пропорціях 1 ст. л. на 5 л води він не зашкодить покриття, усуває забруднення та надає панелям блиску. Після вологого прибирання обов'язково витирайте підлогу насухо, щоб уникнути появи розлучень і слідів на ньому.
 

Кілька етапів правильного догляду за ламінатом

Підбиваючи підсумки, можна виділити загальну схему чищення ламінату:
 

  • Використовуйте пилосос для видалення всіх забруднень, пилу, абразивів, вовни тварин та ін.
  •  При виявленні плям скористайтеся спеціальними засобами для їхнього видалення. Нанесіть склад на пляму, залиште на кілька хвилин для дії (крім ацетону та розчинників), змийте чистою водою.
  •  Для прибирання всієї площі ламінату двічі на тиждень застосовуйте воду. Мити підлогу слід з невеликим об'ємом вологи, найкраще – тканиною із мікрофібри. Використовуйте сучасні швабри з механізмом віджимання.
  •  Після завершення вологого прибирання насухо витріть половиці.

Уникайте потрапляння води в шви та стики ламінату. Мити підлогу найкраще у напрямі від вікна до дверей – так уникнути появи слідів на чистому покритті буде простіше.

Особливої ​​уваги потребує ламінат із нерівною текстурною поверхнею. У жолобки, що імітують структуру деревини, може набиватися бруд, видалити який звичайною шваброю не вийде. Для чищення таких забруднених ділянок використовуйте кухонні губки (м'яку сторону без абразивів), спеціальні щіточки. Не «подряпуйте» бруд із поглиблень – так легко зашкодити панелі. Скористайтеся правильно підібраними речовинами, що чистять. Але не треба боятися купувати ламінат із текстурною поверхнею. Якщо ви регулярно збираєтеся, то навряд чи зіткнетеся з такими глибокими забрудненнями.

Полірувати чи ні?

Для збереження привабливого зовнішнього вигляду ламінованого покриття виробники рекомендують використовувати спеціальні лаки для ламінату. Таке покриття служить у декоративних цілях, а й виконує роль своєрідної захисної плівки. Але розкривати підлогу лаком часто – неправильно і навряд чи піде на користь настилу.

Полірувати ламінат (як паркет) не потрібно. Не використовуйте для очищення підлоги металеві скребки, засоби, що містять кислоти або луги – вони зашкодять покриття.

Для усунення подряпин та потертостей використовують спеціальні пасти, підбираючи їх у тон із настилом. Використовуйте такі склади зонально, не покриваючи всю площу приміщення.

Якщо ламінат все-таки заскрипів або надувся: вирішуємо проблеми

У деяких випадках уникнути зносу ламінованого покриття для підлоги не вдається. Підлога починає скрипіти і прогинатися під ногами людини та меблями. У таких ситуаціях оптимальним рішенням стане ремонт настилу, вірніше. його ушкодженої частини. Одна з переваг ламінат< b>а – можливість замінити кілька панелей, а не міняти всю підлогу. Зробити це буде неважко самостійно, адже сучасні панелі мають зручні замкові механізми для монтажу.

Глибокі подряпини на ламінаті замазують акриловою шпаклівкою, після чого відновлене місце покривають декоративною пастою.
Якщо підійти до вибору засобів і способів прибирання кімнат з ламінованим покриттям на підлозі виважено, уникнути виникнення труднощів можна з 99% впевненістю. Але не забувайте – іноді проблеми викликані неправильним доглядом, а неправильним монтажем настилу. Довірте укладання підлоги фахівцям – так ви будете впевнені в якості та правильності виконаної роботи.